Retete simple de POST by Chef Paul Siserman

Multe dintre noi postim și ne gândim în fiecare zi ce să mâncăm. Există rețete pe care le putem adopta în dieta noastră zilnică, independent de perioade precum cele aferente posturilor.

Dacă suntem în verva pregătirii corpului pentru perioada estivală, nu trebuie nici să ne înfometăm și nici să ingerăm alimente cu conținut lacunar care să afecteze funcționarea corectă a organismului.

Echipa formată din medic Ramona Andronache și Chef Paul Siserman vă propune câteva soluții culinare sănătoase, gustoase și dietetice.

Doctor Ramona Andronache, medic medicină de familie cu competențe în Nutriție explică: “Iată câteva combinaţii sănătoase de alimente:

* Leguminoasele (soia, fasole, mazăre, năut, linte, etc.) sunt complementare cu amidonoasele (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb ), împreună crescându-le valoarea biologică a proteinelor.

* Legumele bogate în săruri minerale, vitamine, antioxidanţi: fasole teci, salată, varză, morcov, ceapă, usturoi, pătrunjel, ţelină) se asociază bine cu mâncărurile proteice (carne, ouă, peşte, soia, fasole, mazăre, năut, etc.). Excepţie fac legumele foarte bogate în amidon (de exemplu – cartoful ), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animală. Laptele, având o compoziţie particulară – face dificilă asocierea cu alte alimente; excepţia tolerată este combinarea laptelui cu pâinea, care a suferit un proces de fermentaţie cu drojdii sau maiale complexe. Pâinea dospită poate fi acceptată şi în combinaţie cu alte proteine animale, carne, ouă, peşte.

* Asocirea grăsimilor cu verdeţuri este favorabilă, deoarece sărurile minerale din acestea uşurează scindarea lipidelor.

* Alimentele naturale integrale, în stare proaspătă sau, după caz, pregătite prin metode adecvate, consumate în asocieri corecte, uşurează digestia şi absorbţia nutrienţilor, cu beneficii pentru sănătate şi calitatea vieţii.

* Alimentele compozite, sofisticate, cuprinzând materii prime naturale, dar rafinate, aditivi de sinteză, grăsimi artificiale şi saturate, asociate incorect şi nenatural, sunt extrem de greu de digerat şi asimilat, produc tulburări de metabolism, determină supraponderabilitate, obezitate – sindrom metabolic.

Consumul de alimente naturale, în asociaţii corecte, sub formă de mâncăruri simple, în cantităţi rezonabile, într-o dietă echilibrată şi diversificată, cu alternanţa perioadelor de excludere săptămânale a grăsimilor şi proteinelor animale, are efecte pozitive puternice asupra nivelului de energie fizică şi mentală. Postul săptămânal (miercurea şi vinerea ) este o metodă de realizare a restricţiei calorice, având efecte de mărire a longevităţii. Luarea meselor la timpul potrivit ( în nici un caz nu se va sări peste micul dejun ) şi în număr de minim trei/zi, cu ultima masă cu 2 – 3 h înainte de culcare şi activitate fizică moderată, potenţează şi mai mult efectele benefice ale hranei.

În afară de nevoile calorice pe care organismul le asigură, există şi nevoi în factori nutritivi (proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale şi apă ), indispensabile menţinerii vieţii şi desfăşurării normale a activităţii acestuia.”.

index

Astfel, CHEF Paul SISERMAN, vă propune următoarele rețete de post, gustoase și corecte din punct de vedere nutrițional:

Supa cremă de mazare

Ingrediente: 30g ulei de măsline,100 g ceapă,100 g praz în bucăţi,1 linguriţă sare, 400 g mazăre verde sau congelata, 500 g apa.

Mod preparare:

Se toarnă uleiul într-o oală, se înferbântă și se adaugă ceapa și prazul tocate mărunt. În continuare se călește ceapa și prazul până devin sticloase și se adaugă sarea. Apoi, se adaugă mazărea amestecând încet aproximativ 5-8 min. Adăugaţi apa clocotită şi mai fierbeţi 10 minute. Se ia de pe foc, se pune într-un blender și se blendează până la obținerea unei creme. Pentru ornare, se poate folosi Amaranth expandat (se pun boabele într-o tigaie, reacția fiind asemănătoare cu a popcorn-ului, întrucât se formează niște floricele).

Salată de năut cu roșii cherry, mentă și praz

Ingrediente: 400 g. de năut (fiert și scurs), 5/6 roșii cherry (spălate), 100 g praz, partea albă, zeama stoarsă de la o lămâie,3 linguri cu ulei de măsline, o mână cu frunze de mentă (spălate), sare, piper (proaspăt măcinat).

Preparare:

Pregătim aragazul și o tigaie în care punem năutul. Amestecăm și îl lăsăm să se încălzească bine, apoi închidem aragazul.Tăiem prazul și îl desfacem în rondele.Tăiem roșiile în 4. Punem într-un bol prazul și sferturile de  roșie.Turnăm zeama de lămâie și uleiul de măsline și amestecăm. Punem în salată jumătate din cantitatea de năut. Năutul rămas îl punem într-un alt bol și îl zdrobim până când obținem un piure. Răsturnăm piureul de năut în bolul cu salată, pentru că astfel aceasta va deveni cremoasă. Condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Amestecăm bine. Rupem deasupra frunzele de mentă. Gustăm și lăsăm salata să se marineze puțin. Servim la temperatura camerei.

În loc de năut la cutie, care este deja hidratat, puteți să folosiți și năut uscat. Acesta trebuie să stea la înmuiat minim 12 ore înainte să-l folosiți, iar apoi trebuie fiert minim o jumătate de oră.

Pofta Buna!