Ce-ti place sa mananci? A fost intrebata Maria mea, cand avea 3 ani, de o mamica a unui coleg de gradinita, in 2010. “Supa crema de broccoli”, a fost raspunsul ei. Am primit atunci o discreta eticheta de snoaba. Nu cred ca mai este cazul, in zilele noastre..
Precum nu cred ca piureul de cartofi este unica (poate cea mai iubita, alaturi de cartofii prajiti..) garnitura. Exista, iata, piure de broccoli J, ciuperci inabusite/la cuptor, sufleu de dovlecel, de conopida, morcovi si pastai sotate, mazare, spanac, etc. Cantitatea de legume face diferenta si asa il pregatim pe copil pentru viitor, atunci cand nu vom mai fi langa el si va fi nevoit sa apeleze la obisnuintele lui alimentare.
Nu cred ca nu va infiorati atunci cand vedeti pe strada copii si adolescent cu merdenele in mana sau cu covrigi..Zi de zi..
Rezistenta celulara este un concept nou, asa cum este si realitatea colacelului de grasime prezent in jurul burticii copiilor nostri, fetite si baieti. Dar mai ales diabetul de tip 2 la copii, o boala a alimentatiei proaste, care pana acum aparea doar la maturitate.
Numai un jurnal alimentar ne poate face constienti de ce mananca micutii nostri, mai ales daca nu putem rezista cateodata la produsele de tip junk-food, precum chipsurile sau pufuletii cu arome, dar si sucurile colorate si pline de zahar:
-paine alba dimineata sau cereale pentru copii- pline de zahar-, prajiturica foarte dulce la gustare, paine sau paste, cartofi la pranz (sau si una si alta), alta gustare la ora 17, de multe ori gogoasa sau alte specialitati, plus bombonelele, jeleurile, inghetatele sau ciocolatele din parc sau de la bunici..
Enorm de multi carbohidrati, din zahar si din faina alba. Acestia determina ca nivelul insulinei sa creasca enorm dupa ce sunt mancati, sa dea dependenta si sa determine pancreasul sa produca mereu si mereu, cantitati mari de insulina. La un moment dat, din cauza grasimii acumulate, zaharul din sange nu mai poate patrunde la celule pentru a furniza energie corpului si asa apare diabetul de tip 2.
Nu va pacaliti cu fresh-urile din mai multe fructe, au mult zahar si ingrasa. Puteti stoarce un fruct si completati cu apa plata, doar asa aveti control. In jurnalul alimentar trebuie trecute si fructele, pentru ca desi sunt sanatoase, in cantitati mari, tot zahar inseamna, adica multe calorii, care nu pot fi arse decat in cazul in care copilul alearga mult, face mult, enorm de mult sport.
Ne facem magazin de dulciuri acasa, astfel ca ciugulitul incontinuu si chiar mancatul de-a binelea, fara a lasa timp organismului sa aiba un metabolism corect ne duc in mod sigur la disfunctii, la boala.
N-as vrea sa va sperii, dar diabetul netratat, care nu include o dieta stricta, poate duce la orbire, boli de inima sau rinichi, amputare de membre, si nu e deloc o gluma.