Cauzele problemelor pielii in diabet tip 2 – Infecții bacteriene și fungice – Opțiuni de tratament – Concluzie
Cauzele problemelor de piele in diabet
Diabetul de tip 2 pe termen lung tinde să fie asociat cu o circulație slabă, ceea ce reduce fluxul de sânge către piele. Scăderea circulației sângelui poate duce la modificări ale colagenului pielii. Acest lucru modifică textura, aspectul și capacitatea de vindecare a pielii. Deteriorarea celulelor pielii poate chiar să afecteze si transpirația. De asemenea, vă poate face mai sensibili la temperatură și presiune.
Neuropatia diabetică poate provoca scăderea sensibilitatii. Acest lucru face ca pielea să fie mai predispusă la răni care s-ar putea să nu fie simțite și, prin urmare, să ingrijiti ranile cu intarziere.
Simptomele la care trebuie sa fiti atenti
Între 51 și 97 la sută dintre persoanele cu diabet se vor confrunta cu o afecțiune a pielii, potrivit literaturii de specialitate.
Din acest motiv, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să aibă grijă de:
- modificări ale pielii
- leziuni sau iritații ale pielii din jurul locurilor de injecție a insulinei
- tăieturi sau răni care se vindecă lent, deoarece rănile cu vindecare lentă sunt adesea căi de intrare pentru alte infecții
- tăieturi sau răni care par infectate
Infectii fungice
Infecțiile fungice, cauzate de răspândirea ciupercii sunt foarte intalnite in grupul persoanelor cu diabet. Acest lucru este valabil mai ales dacă glicemia nu este bine controlată. Pentru a controla glicemia, tineti dieta data de medic si folositi alimente cu putini carbohidrati.
Infecțiile fungice arată ca zone de piele roșie, produc mâncărime, umflaturi, si sunt înconjurate de solzi sau zone uscate. Infectia are uneori o scurgere albă care seamănă cu brânza.
Ciuperca prosperă în următoarele zone:
- în pliurile calde ale pielii
- sub sâni
- în zona inghinală
- în axile
- în colțurile gurii
- sub prepuț
- Iritările cutanate obișnuite, cum ar fi piciorul de atlet, mâncărimile sunt infecții fungice. Acestea se pot răspândi și agrava dacă nu sunt tratate corespunzator.
Dermopatie diabetică
Cunoscut și sub denumirea de „pete strălucitoare”, semnul distinctiv al dermopatiei diabetice sunt petele de piele maro, solzoase, care apar adesea pe petele lucioase. Acestea pot fi ovale sau circulare.
Sunt cauzate de deteriorarea vaselor mici de sânge care alimentează țesuturile cu hrana și oxigen. Această problemă a pielii este inofensivă și nu necesită tratament.
Necrobiosis lipoidica diabeticorum
Petele maro deschis, ovale și circulare sunt, de asemenea, un semn distinctiv al necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD).
Această afecțiune este mai rară decât dermopatia diabetică. Cu toate acestea, în cazul NLD, patch-urile au adesea dimensiuni mai mari și sunt mai puține ca număr. De-a lungul timpului, petele de piele NLD pot părea strălucitoare, cu un chenar roșu sau violet. De obicei, dau mâncărimi și sunt dureroase.
Scleroza degetelor
Această afectiune a pielii face ca pielea de pe mâini, degete și degetele de la picioare să devină groasă, strânge, e cerată și posibil rigidă la nivelul articulațiilor.
Glicemia crescută poate crește riscul apariției sclerozei degetelor. Loțiuni hidratante și niveluri corecte de zahăr din sânge pot ajuta la prevenirea sau tratarea afecțiunii.
Granulom diseminat
Granulomul annular diseminat (GA diseminat) arata ca niște umflături ridicate de culoare roșie sau de culoarea pielii, erupții cutanate de obicei pe mâini sau picioare. Aceste denivelări pot cauza mâncărimi.
Sunt inofensive și exista medicamente pentru tratament.
Taieturi diabetice
Deși sunt rare, persoanele care au diabet de tip 2 și leziuni ale nervilor pot acuza blistere care arată ca niste arsuri. De obicei, se vindecă în câteva săptămâni și nu sunt dureroase.
Acantoza nigricans (AN)
Acanthosis nigricans (AN) este o afecțiune a pielii în care zonele bronzate, maro sau gri ale pielii apar pe următoarele părți ale corpului:
gât
zona inghinala
axile
coatele
genunchii
Această afecțiune afectează de obicei persoanele obeze și este un marker al rezistenței la insulină. Uneori dispare când o persoană pierde din greutate.
Bolile de acest tip apar de obicei dacă nu este controlată glicemia.
Medicamente cu reteta
Unele afecțiuni ale pielii sunt suficient de serioase încât este necesară atenția medicală și medicamentele pe bază de rețetă. Medicamente eliberate pe bază de rețetă și tratamente disponibile includ:
- antibiotice, injectabile sau orale, pentru a trata infecțiile pielii
- medicamente antifungice mai puternice
- insulinoterapie pentru a ajuta la reglarea glicemiei care duce la afecțiunile pielii
Remedii alternative
Pentru cei care nu sunt interesați sau nu au nevoie de medicamente pe bază de rețetă, sunt disponibile remedii alternative pentru a trata problemele legate de diabetul de tip 2. Aceste remedii alternative includ:
- pulbere de talc unde pielea atinge alte părți ale pielii, cum ar fi în axilă sau în spatele genunchilor
- loțiune pentru pielea uscată, care poate reduce mâncărimea
- aloe vera utilizat local (nu pe cale orală)
- Înainte de a utiliza orice remedii naturale sau alternative, consultați medicul. Chiar și suplimentele naturiste naturale pot interfera cu medicamentele pe care le luați în prezent.
Modificarea stilului de viață
Deși uneori intră în joc genetica și alți factori, faptul că este supraponderal și inactiv poate avea agrava diabetul.
Iata câteva modificări ale stilului de viață care pot ajuta la gestionarea diabetului:
- urmati o dietă sănătoasă, inclusiv consumul mai multor fructe, legume și cereale integrale
- mențineti unui program de exerciții, 30 de minute de cardio, 5 zile pe săptămână
- monitorizati-va glicemiei
Stiind cum reacționează corpul la anumite alimente și medicamente, puteți învăța mai bine cum să mențineți un nivel sănătos al glicemiei.
Modificările de stil de viață care pot ajuta în mod special la problemele de piele legate de diabetul de tip 2 includ:
- evitarea și prevenirea activă a pielii uscate
- evitarea scarpinarii pielii uscate, ceea ce poate crea leziuni și permite instalarea infecțiilor
- tratând imediat tăieturile
- mentinand aerul umed in casa in timpul lunilor uscate
- evitarea băilor fierbinți sau a dușurilor, deoarece acestea pot usca pielea
- inspectarea zilnică a picioarelor, mai ales dacă aveti neuropatie cu sensibilitate diminuată
- Fiecare persoană este diferită, așa că asigurați-vă că vă consultați medicul înainte de a vă schimba dieta sau programul de exerciții fizice.
Concluzie
Există o serie de tulburărilor de piele asociate cu diabetul de tip 2, unele mai grave decât altele. Datorită mai multor tipuri de medicamente, remedii alternative și modificări ale stilului de viață, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot reduce disconfortul și severitatea afecțiunilor.
În timp ce unele afecțiuni ale pielii asociate diabetului de tip 2 sunt în mare parte inofensive și vor dispărea singure, unele pot fi mult mai periculoase. Dacă suspectati o afecțiune a pielii enumerate mai sus, faceți o programare pentru a vă consulta medicul cât mai curând posibil.
Sursa: https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/skin-problems