Sfaturi pentru gestionarea diabetului și a sănătății inimii de la American Diabetes Association și The American Heart Association. Diabetul este o afecțiune care modifică modul în care organismul folosește glucoza din sânge. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge, cunoscute și sub denumirea de hiperglicemie, vă pot deteriora corpul în diferite moduri și vă pot predispune la a dezvolta boli cardiace sau accident vascular cerebral. Vestea bună este că puteți gestiona atât riscul cardiovascular, cât și al diabetului – mâncând inteligent și alegand un stil de viață sănătos.

Mănâncă inteligent
Dacă aveți diabet sau prediabet, este posibil să vă întrebați ce, când și cât trebuie să mâncați. S-ar putea să vă surprindă faptul că nu există o „dietă pentru diabet” sau o cantitate perfectă de nutrienți (proteine, grăsimi sau chiar carbohidrați) care să fie potrivită pentru orice persoană cu diabet.
Planul tău alimentar – ce, când și cât mănânci – ar trebui să fie personalizat pentru a răspunde nevoilor tale. Un dietetician nutriționist sau un nutriționist certificat vă poate ajuta să creați un plan alimentar care să se potrivească stilului dvs. de viață, preferințelor alimentare, obiectivelor de sănătate și bugetului. Întrebați-vă doctorul primar dacă aveți nevoie de o recomandare.
Nu este necesar să urmați o dietă specifică pentru a gestiona diabetul și pentru a vă reduce riscul de boli de inimă. Însă, există mai multe recomandări de bază de care trebuie să țineți cont în timp ce vă faceți alegerile alimentare zilnice:
Mănâncă o varietate de legume
Legumele fără amidon (cum ar fi broccoli, conopida, spanacul și fasolea verde) sunt sărace în calorii și carbohidrați, bogate în fibre, vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate bună. Încercați ca jumătate din farfurie, la mesele principale, sa fie alcătuită din legume non-amidonice.
-Alegeți cereale integrale bogate în fibre, cum ar fi orezul brun, ovăzul, quinoa, orzul, pâinea și pastele făcute cu grâu integral 100%. Încercați să mâncați mai puține alimente făcute din cereale rafinate, precum pâine albă, paste albe și multe produse coapte/ de patiserie.
Alegeți proteinele slabe, cum ar fi carnea fără piele de la păsările de curte și bucățile de carne slabă de la porc sau vită. Căutați modalități sănătoase de a pregăti opțiunile proteice, cum ar fi fierberea, coacerea, grătarul, frigerea la flacără.
Mâncați pește de minim două ori pe săptămână, de preferință, bogat în acizi grași omega-3, precum somon, păstrăv de lac, ton, sardine și hering.
Includeți fasolea, leguminoasele, nucile și semințele în dietă. Aceste alimente sunt bogate în fibre, sunt o sursă bună de proteine vegetale și grăsimi sănătoase pentru inimă.
Mâncați o varietate de fructe. Alegeți fructe proaspete, congelate sau din conserve. Fructele întregi sunt preferate în locul sucurilor de fructe, deoarece au un conținut mai mare de fibre și sunt mai sățioase.
Alegeți produse lactate cu conținut scăzut de grăsime sau fără grăsimi, precum lapte degresat sau 1%, iaurturi fără grăsimi, brânză cu smântână sau smântână cu conținut scăzut de grăsimi și brânzeturi reduse.
Limitați zaharurile adăugate. Zaharurile adăugate sunt îndulcitori – cum ar fi zahăr, sirop de porumb, zahăr brun, miere și sirop de arțar – care se adaugă la alimente în timpul procesării. Verificați eticheta privind informațiile nutriționale pentru a vedea cât de mult zahăr adăugat este inclus într-un produs alimentar.
Alegeți alimentele cu mai puțin sodiu, utilizați alimente integrale și căutați produse cu un nivel mai redus de sodiu. Folosiți puțină sare sau deloc atunci când pregătiți alimente și încercați să nu mai adăugați sare la mâncare în timpul mesei.
Alegeți un stil de viață sănătos
Nu numai că este important să mănânci inteligent, trebuie să menții, de asemenea, un stil de viață sănătos pentru a-ți gestiona cel mai bine diabetul și sănătatea inimii.
Mișcați-vă mai mult, stați mai puțin
Alocați-vă timp de minim 150 de minute în fiecare săptămână pentru exerciții cardio ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau 75 de minute de exerciții cardio intense, precum jogging-ul sau ciclismul. Evitați perioadele lungi de ședere, ridicându-vă la fiecare oră și plimbându-vă timp de câteva minute.
Mențineți o greutate sănătoasă
Discutați cu doctorul care este pentru dvs. o greutate sănătoasă. Puteți crea un plan individualizat pentru a vă atinge sau menține greutatea sănătoasă.
Evitați tutunul si vaporizatoarele de tutun. Nu fumați, nu folosiți tutun sau produse pe bază de nicotină. Evitați fumul sau vaporii ocazional.
Beți alcool cu moderație sau deloc
Dacă beți, făceți-o cu moderație. Asta înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și nu mai mult de 2 băuturi pe zi pentru bărbați.
Îmbunatațește-ți starea de spirit
Dincolo de a mânca inteligent și de a fi activ, ne pastram sanatatea cu somn suficient, gestionarea stresului, menținerea activitaților ce stimulează creierul dar și relațiile sociale.
Programează controale medicale periodice
Întâlniți-vă cu doctorul pentru a discuta despre riscul dvs. de boli de inimă și accident vascular cerebral. Veti putea lua masuri eficiente din timp.
Articol preluat de la: https://www.diabetesfoodhub.org/articles/tips-for-managing-diabetes-and-heart-health.html