Va mai aduceti aminte cand, copii fiind, nu rezistam unui colt de paine calda? Si cand eram gata sa devoram o franzela intreaga cu gem si unt? Sau cand bunica scotea din cuptor painea aburinda si abia asteptam sa mancam coaja aurie si gustoasa? Rareori, vedeam paine neagra si in general, nu prea-i apreciam gustul si textura.
Vremurile au trecut si iata-ne astazi in supermarket in fata unor raioane impresionante cu zeci de sortimente de franzele, chifle, baghete, painici cu seminte, care mai alba, care mai neagra, majoritatea avand insa o lista lunga de ingrediente. Desi painea ar trebui sa aiba doar faina, apa, maia si sare, ca-n copilarie, industria i-a adaugat atatia afanatori, coloranti si alte substante incat uneori te intrebi daca e paine sau nu e cumva produsul unei fabrici de chimicale! Si uite asa ajungem la moda masinilor de facut paine in casa, adoptata de cei care vor sa stie ce pun in paine ca sa evite ingredientele de care vorbeam mai sus. Insa home made sau cumparata, painea nu se va transforma niciodata intr-un aliment pe care-l putem consuma fara masura pentru simplul fapt ca are multe calorii. Si nu va grabiti sa credeti ca daca painea e din faina integrala sau din amestecuri cu faina alba e automat mai sanatoasa decat cea alba, simpla. E adevarat, ca are mai multe fibre, dar e mult mai concentrata si mai consistenta. Ei bine, da, e posibil ca painea neagra sa aiba mai multe calorii decat cea alba la acelasi volum.
Cu alte cuvinte, daca e mai pufoasa si mai usoara, poatel sa aiba mai putine calorii decat o paine cu o textura mai densa. Asa ca sfatul nutritionistilor este sa nu va faceti iluzii ca painea neagra e un aliment “la liber”. Si nu devorati fara limita nici sortimentele cu seminte de dovleac, in, floarea soarelui sau susan. Acestea cresc considerabil numarul de calorii. Avantajul painii facute preponderent din secara sau hrisca este ca poate da mai repede senzatia de satietate. Insa daca nu va puteti opri la o felie, doua, e cazul sa va ingrijorati. Sau sa urcati pe o banda! Veti vedea ca dupa 20, 30 de minute de alergare abia ati consumat o felie, doua de paine! E frustrant? Mai degraba motivant! Pentru ca e bine sa scapati de sedentarism, oricare ar fi motivatia! Iar o felie, doua de paine in plus poate fi un stimulent gustos si hranitor! Concluzia? Optati mereu pentru alimente cu cat mai putine ingrediente! Si ocoliti painea “neagra” care are doar o proportie infima de faina integrala! Si poate n-ar strica sa-I cereti bunicii reteta ei de paine! Cine stie? Poate veti deveni candva experti in brutarie!