Zaharul e otrava. Dar indulcitorii? Cum sa alegem corect?

dr. Gabriela Man: In primul rand, sa intelegem mai bine cele doua notiuni. Indulcitorii sintetici sunt substante de sinteza concepute sa inlocuiasca zaharul in diferite preparate care necesita indulcire. Inlocuitorii naturali ai zaharului, dupa cum le spune chiar numele, sunt variante naturale de inlocuire a zaharului, sunt substante cu al caror consum organismul uman este obisnuit.

In alimentatia pacientului cu diabet, ca vorbim despre diabetul insulinodependent sau despre cel non insulinodependent, inlocuirea zaharului este obligatorie. Iar pacientul are de ales cat mai inteligent intre cele doua optiuni pe care le are la dispozitie: indulcitori sau inlocuitori naturali ?!

Voi incepe acesta prezentare a variantelor de inlocuire a zaharului cu indulcitorii sintetici, aici lucrurile sunt destul de simple.

In primul rand sunt substante de sinteza, intotdeauna o substanta de sinteza va fi o alegere mai nesanatoasa decat varianta naturala!

S-a constatat ca produc secretii mari, paradoxale, de insulina, la cateva ore dupa consumul lor (in special sucraloza), de aceea ar fi ideal sa nu reprezinte o optiune uzuala de consum, sa reprezinte o exceptie in alimentatia dumneavoastra, mai ales daca aveti diabet zaharat de tip 2 (caracterizat prin secretia mare de insulina). De exemplu, ideal ar fi sa nu consumati o bautura racoritoare din comert de tip light decat foarte rar, mult mai sanatos ar fi sa alegeti varianta limonadei clasice, preparata cu un inlocuitor natural de zahar (stevia, fructoza, sirop agave).

Indulcitorii sintetici pe care ii veti regasi pe etichetele produselor: aspartam, zaharina, acesulfam k, sucraloza, ciclamati, xylitol (in produsele industrial este cel de sinteza), sorbitol, manitol, advantam.

Indulcitorii de tip polialcool (au denumirea terminate in –ol), sorbitol, manitol, xylitol etc – nu este recomandat consumul crescut, dau crampe abdominale, au efect laxativ puternic.

Alti indulcitori sintetici sunt acuzati a avea potential cancerigen, sunt dovezi clinice pro si contra. Zaharina este destul de contestata si din ce in ce mai putin agreata, nu doar datorita faptului ca este acuzata ca poate declansa cancere, dar este stiut ca este toxica pentru ficat, in cazul unui consum prelungit. Pai, alimentatia diabeticului este o cursa de croaziera, a la longue, nu e o etapa temporara in viata acestui pacient, astfel ca – este evident ca zaharina nu reprezinta o optiune sigura.

Aspartamul este acuzat ca poate produce depresie, confuzie, tulburari de auz sau vaz.

Etc etc.  Cum spuneam, intotdeauna o substanta de sinteza va avea efecte adverse cand este consumata timp indelungat.

Majoritatea specialistilor din sfera aceasta a nutritiei specifice pacientului cu diabet considera ca cea mai buna optiune de indulcire este reprezentata de inlocuitorii naturali de zahar, deoarece sunt molecule naturale, organismul este obisnuit cu consumul lor (se afla in mod natural in diverse fructe si legume), sunt considerate cele mai sigure neavand reactii adverse (cu exceptia fructozei unde sunt discutii aprinse, argumente pro si contra consumului, – personal, agreez consumul ).

Inlocuitorii naturali de zahar cei mai agreati, recomandati ca fiind siguri consumului uzual a la longue sunt extractul de stevia, siropul de agave, xilitolul natural, natural eritritol, zaharul de mesteacan si fructoza pura cristalizata. Produsele alimentare pentru diabetici la care vedeti DOAR aceste ingrediente pot fi considerate potrivite consumului unui pacient cu diabet.

Cateva cuvinte despre fiecare:

–          Extractul de stevia il veti gasi sub forma lichida sau pulbere; la varianta ‘pulbere” verificati ingredientele, sa contina eritritol, nu dextroza;  poate sa contina inulina, este un glucid recomandat diabeticilor, bogat in fibre solubile si cu o putere de indulcire de circa 10% din cea a zaharului

–          Fructoza pura cristalizata nu este acelasi lucru cu siropul de fructoza; daca veti citi la ingredientele unui produs pentru diabetici “sirop de fructoza”, produsul nu este recomandat

–          Xilitolul poate sa se gaseasca in comert sub doua forme, natural (de extractie) sau de sinteza; evident ca cel de sinteza este mai ieftin si nu este la fel de sanatos ca si cel extras natural (zaharul de mesteacan este xylitol natural); preferabil sa consumati moderat, poate produce crampe abdominale, poate sa fie laxativ puternic

–          Siropul de agave nu are practic contestatori; poate doar cei care considera ca fructoza nu ar trebui incalzita peste 40 grade Celsius, deoarece siropul de agave este bogat in fructoza

Pana la urma, din categoria inlocuitorilor naturali de zahar, considerati varianta ideala de inlocuire a zaharului pentru diabetici, extractul de stevia (fara adaos de dextroza) este singura optiune practic necontestata, cea fara tabere de specialisti “pro’ si “contra”.

In incheiere, mi se pare mult mai simplu sa retineti ce denumiri sunt sigure, pot sa se afle pe eticheta, sunt mai usor de retinut decat o lista mare cu ce nu este chiar sigur consumului. Urmatorii inlocuitori naturali sunt siguri si necontestati: extractul de stevia, eritritol, sirop agave. Eu adaug si  fructoza (inca o data, NU sirop de fructoza) pe aceasta lista, cei care agreati opinia taberei contra consumului de fructoza, puteti ramane la cele 3 variante.

Daca la un produs alimentar special pentru diabetici vedeti la lista de ingrediente orice altceva in afara de eritritol, stevia, sirop agave, inulina (se adauga frecvent la dulciurile pentru diabetici), fructoza – produsul nu este chiar cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.

Sanatate multa sa aveti!

Dr. Gabriela Man

Specialist sanatatea populatiei si siguranta alimentului

www.slabestimancand.ro

contact@slabestimancand.ro