De-a lungul timpului, scortisoara a fost subiectul multor povesti, unele mai adevarate decat altele. Sa luam povestea imparatului roman Nero, care a ordonat arderea stocului de scotisoara pe un intreg an, dupa ce i-a murit soţia (tot din ordinul sau). O poveste adevarata.
Sau povestea cercetatorului Richard Anderson care a supus persoanele care sufereau de diabet la o dieta cu placinta cu mere si a descoperit, spre surprinderea lui, ca acestia si-au redus nivelul glicemiei.
Ingredientul magic, si-a dat Anderson seama, nu era marul, ci scortisoara. Partea despre experimentul cu placintele cu mar este adevarata, dar daca scortisoara chiar poate ajuta sa tina diabetul sub control ramane o intrebare deschisa.
Richard Anderson, a descoperit ca un extras din scortisoara, care contine un grup de compusi bioactivi numiti MHCP (metil-hidroxi-Chalcone –Polimer), inhiba enzimele eliberate de zaharurile stocate in grasimi intre mese si in timpul somnului. In plus, substanta avea un efect asemanator insulinei asupra celulelor analizate. Ca parte a experimentului, Anderson a analizat 60 de subiecti diagnosticati cu diabet de tip 2.
Astfel, jumatate dintre subiecti au consumat zilnic 2,3 sau 6 grame de scortisoara. Celorlalti li s-a administrat o substanta placebo. Dupa 40 de zile, cercetatorii au descoperit ca subiectii care au consumat scortisoara (indiferent de doza!) aveau un nivel mai scazut al glicemiei si al colesterolului. Celor carora li s-a administrat placebo nu au prezentat nicio schimbare. La sfarsitul perioadei, au refacut analizele subiectilor si au descoperit o scadere a:
- glicemiei cu 18-29%
- trigliceridelor cu 23-30%
- LDL -colesterolului (colesterolul rău) cu 7-27% (HDL-colesterolul nu a fost modificat)
- colesterolului total cu 16-26%.
De atunci, nenumarate studii au testat beneficiile scortisoarei, iar rezultatele au fost inconsistente. O posibila explicatie ar putea fi faptul ca studiile au implicat diferite populatii: studiul lui Anderson s-a desfasurat in Pakistan, in timp ce alte studii s-au concentrat asupra americanilor si europenilor (iar in unele cazuri acestia nu sufereau de diabet!).
Multe dintre studii nu au luat in considerare dietele urmate de subiecti, ceea ce poate afecta semnificativ nivelul glicemiei. Cei mai multi oameni de stiinta sunt de parere ca daca scortisoara functioneaza, acest lucru se petrece mai ales in cazul persoanelor care sufera de diabet si al caror nivel al glicemiei nu se afla sub control.
Pana acum, nu s-a observat niciun efect advers al consumului de scortisoara. Singurul potential motiv de ingrijorare este faptul ca scortisoara contine o substanţa numita coumarin care, in doze mari, poate afecta sanatatea ficatului şi a rinichilor.
Pentru a beneficia de efectele scortisoarei trebuie sa consumati cel putin jumatate de lingurita pe zi. Jumatate de lingurita pe zi nu inseamna prea mult. Presarati-o dimineata pe fulgii de ovaz sau in cerealele integrale. Ori pe un mar crud sau o felie de paine prajita sau pe orice altceva va place. Amestecati-o in ceasca cu ciocolata fierbinte si, intr-o clipa, ati si obtinut o gustare bogata in fibre.
Daca nu esti diabetic, adauga in ceaiul pe care il bei de obicei, 2 linguri de miere şi 3 lingurite de scortisoara. Scortisoara si mierea, combinate, pot reduce colesterolul rau din sange, chiar cu pana la 10%.
Sursa: Csid.ro