Risipim, risipim, risipim

Citeam recent ca juicingul, atat de popular, a ajuns sa dauneze Pamantului pentru ca se arunca mii de tone de fibre si de materie organica atat de pretioasa. Asta ca sa nu va mai amintesc faptul ca sucurile, fie ele si naturale, sunt ca o moarte lenta a pancreasului si o cale sigura spre diabet si obezitate, mai ales la copii.

Dar apoi mi-a trecut prin fata ochilor o alta stire conform careia, un laborator de cercetare din SUA incearca sa integreze intr-o serie de snack-uri ceea ce rezulta din procesarea morcovilor si transformarea lor in suc. Practic, rezulta un adaos pretios de fibre vegetale, acele elemente din dieta noastra, prezente in cereale, legume si fructe, care favorizeaza digestia si absorb grasimile in exces care pot deveni periculoase pentru sanatate. Sincer, nici nu-mi dau seama ce e mai rau: faptul ca mancam in exces, faptul ca mancam alimente procesate, cu un procent infim de nutrienti sau faptul ca aruncam mult din ceea ce cumparam si se strica? E o lipsa de cumpatare pe toate planurile care ne ruineaza si bugetul si sanatatea!smoothie-840638

Tocmai de aceea, gatitul ar trebui sa devina o preocupare constanta a noastra. La fel si procurarea unor ingrediente de calitate, de la producatorii locali. Aceasta pentru ca timpul alocat acestor operatiuni ne va face sa pretuim mancarea. De cate ori nu ati fost in situatia de a renunta cu regret la cateva iaurturi expirate? De cate ori ati valorificat verdeturile si legumele ofilite? Si de cate ori nu ati dat inapoi la restaurant o buna parte din portie, pentru ca nu va era foarte foame? Daca nu va regasiti in aceste 3 obiceiuri sau se intampla rar, inseamna ca Pamantul mai are o sansa. Pe mine ma doare sufletul cand uit pur si simplu de legumele si fructele proaspete pe care le cumpar si regret ca nu am disponibilitatea de a le transforma in compoturi sau supe crema. Mi-am propus sa nu mai arunc nimic si mi-am propus sa pun in functiune blenderul ori de cate ori nu am timp sa consum totul proaspat. Legumele fierte, cu condimente, tahini si linte, se pot transforma in humusuri delicioase. Iar fructele, daca nu sunt foarte fermentate, pot deveni piureuri sanatoase, perfecte de combinat cu musli, iaurt sau pur si simplu pot fi transformate in sorbeturi racoroase. V-am convins? Pamantul are nevoie de cumpatarea noastra!