Pentru trup si suflet, cum sa slabim sanatos

Intr-un cadru de vis, la Country Spa Snagov-Ciofliceni, am mai aflat nenumarate lucruri bune in materie de nutritie. Ca de exemplu, ca in farfuria ta trebuie sa fie proteina, apoape jumatate din continut (1g/kg corp, pe intreaga zi), iar dintr-o imagine convingatoare, ce cantitate uriasa de zahar se afla in orice bautura racoritoare.

Dl. doctor Ion Niculaescu a vorbit cu caldura, cu exemple simpatice atfel incat, mai ales dupa pranzul facut dupa principiile expuse, am plecat cu informatii si dorinta de a le pune in practica.

Am inceput cu o mica vizita a Country Spa, ce ofera servicii de infrumusetare, diverse tratamente si proceduri, terapii, cursuri de yoga si meditatie, reunind un Boutique Hotel, dar si Spa Medical. Rasfatul este atat in interior cat si afara, vara, in proximitatea apei, a lacului, in mijlocul naturii, al aerului de padure si al calmului.

IMG_7504 (1)

Cu promisiunea unui pranz sanatos si rafinat, preparat de chefii de acolo, am sorbit explicatiile medicului asupra metabolismului, a faptului ca orice mancam determina o anumita reactie in organism, de aceea se si zice ca “suntem ce mancam”, adica daca alegem hrana proasta, nu ne putem simti decat prost. Si aici a dat si un exemplu al abundentei prost intelese: parinti care isi lasau copiii mici si mari sa ia de la chiosc tot ce doreau, dulciuri fara limita si snacksuri, “pe caiet”..

zahar

Asa cum fac si eu, si v-am spus deja in videourile mele, dl. doctor a subliniat ca e bine sa aveti doar 3 mese, cu pauze totale intre ele, de 4-5 ore- numai apa din belsug-. O alta idee interesanta este ca atunci cand mancati este nevoie de un singur fel de proteina (adica nu ou si branza, ci una sau alta, le puteti manca pe rand, la mese diferite). De asemenea, este bine sa incepeti masa cu alimentul proteic. Legumele si salatele sunt cealalta jumatate a farfuriei, iar ele trebuie sa fie carbohidrati complecsi, adica nu cartof, orez alb, pentru a mentine nivelul glicemiei constant.

Fructele pot fi mancate ca desert- un singur fel de fruct-, iar explicatia a fost ca senzatia de balonare este data mai degraba de tipurile diferite de proteina amestecate, iar apoi, in procent mult mai mic de fructele mancate dupa masa.

Si, de ce nu, sa amintim si de cei 2 litri de apa necesari, de miscare, fara de care nu exista om sanatos, dar si de inteleptul sfat: Nu mergeti la cumparaturi sau restaurant, infometati!!!

Sper sa va foloseasca experienta mea de la Country Spa, va astept cu comentarii 🙂 E nevoie sa ne educam, sa impartasim sfaturi ale specialistilor, sanatatea este asa de importanta!