Paste fericit si sanatos!

Sarbatorile, o mare provocare culinara! Pentru toata familia, adulti si copii, tineri sau mai in varsta. Preparatele si vizitele de rigoare ne pun in fata unei cantitati uriase de calorii, grasimi si zahar. Vrei nu vrei, stai la masa, fie ca este in fata gratarului, la iarba verde sau in sufragerie. Gusti sau chiar mananci cum se cuvine la fiecare vizita, la ore nepotrivite, cu frecventa uluitoare si in cantitati uriase.

Chiar daca ceapa si salata verde vor fi uneori pe masa, nu topesc in niciun caz cozonacul, pasca, prajiturile cu crema sau fripturile de langa!spare-ribs-575310_1280

Pentru cei cu diverse afectiuni, unde alimentatia trebuie supravegheata, printre care si diabetul, tentatia este ingrozitoare, iar efectele catastrofale. Cel putin trei zile de mancare hipercalorica, cu multe glucide, -multe momente de panica, la vederea  glicemiei. Asta daca se mai masoara, in aceasta perioada..

Ce este de facut? Evident, un diabetic nu trebuie sa fie inconjurat de ce nu are voie sa manance. Dar este valabil pentru toata lumea: cei care nu vor sa se ingrase, cei care vor sa slabeasca, cei care vor sa ramana sanatosi sau cei care nu mai sunt asa de sanatosi.

O prima solutie: puneti totul in dulapuri. Fie ca este vorba de fructe, -banane, struguri sau de dulciuri. Daca iti cad ochii pe ele, nu mai ai scapare.

Supele-crema de legume nu trebuie sa lipsesca, nici salatele- bulgareasca, greceasca. Sunt voluminoase, nu se mananca insotite de paine.leek-791816_1280

Ar trebui sa va ganditi si la alte feluri de mancare, nu numai cele traditionale. Peste, de exemplu, cu o salata mare.

Ca si dupa o vacanta reusita, intr-o zona cu gastronomie delicioasa, sarbatorile adauga garantat cateva kilograme in plus.

fitness-332278_1280

Sunt 3 zile de sarbatoare, unii merg la mare, munte, altii raman acasa sau isi viziteaza rudele. Stiu ca nu suntem prea obisnuiti, dar macar o plimbare luuuunga, daca nu alergare pe plaja sau stradute ar trebui sa fie o imagine sanatoasa pe care s-o adoptam printre mesele grele, pline de dulciuri. Asa ca pantofii de sport si treningul nu ocupa mult in bagaj, se poate si pe ploaie, dar mai ales, dam o altfel de educatie si exemplu copiilor. Mancam bine- alergam. Nu, ne ingrasam si ne imbolnavim.