O lume mai sanatoasa

’’Diabetul ne priveste pe toti’’ si impreuna, medici si decidenti, pacienti spun ca este timpul pentru schimbare in bine. S-a vorbit despre nevoia persoanei cu diabet de tip 2 de psiholog gratuit, dar si de a avea glucometru, teste gratuite. De asemenea, cum stim toti, analiza care ne arata media glicemiilor la 3 luni nu este decontata, ci platita din banii fiecaruia.

mancare-de-diabet

Cifrele nu arata bine deloc, iar aceia dintre noi care sufera mai mult, chiar inteleg duritatea lor. 7 din 10 pacienti au fost diagnosticati adesea in stadii avansate ale bolii. Ce inseamna asta? Inseamna pumni de medicamente pentru a mai repara ravagiile unui diabet nedescoperit la timp – boli de inima, de rinichi, pierderea vederii sau riscul amputarii picioarelor, stare de rau, calitate a vietii scazuta.

Avem nevoie de sfaturile medicilor, avem nevoie sa le respectam. Trebuie sa ne facem analizele anual sau mai des si sa ne ferim de stirile false, cele care ne promit minuni. Dieta, miscare, respectarea medicatiei, viata organizata si un tonus mental bun. Platforma www.forumdiabet.ro ofera informatii de calitate si posibilitatea implicarii pentru un parcurs sanatos si schimbare.

Cu ce sa incepem sa povestim despre diabet, oare? Cu cifre alarmante, cu istoriile celor care il cunosc pe pielea lor, cu voci unite care sa ceara preventie, cu politici publice… Ne trebuie informatie de calitate si deschidere catre jurnalistii care vor sa sprijine. Avem deja o campanie in care medicii spun ca Vor si Pot, pentru ca ’’Diabetul ne priveste pe toti’’.

Medicina evolueaza, apar medicamente de ultima generatie care protejeaza si maresc speranta de viata. Sa verificam informatiile, sa nu ne incredem in sfaturi babesti.

Unul din zece romani sufera de diabet si atentie, jumatate dintre cei care au diabet se trateaza.

Doua din zece persoane diagnosticate cu diabet nu si-au vazut medicul în ultimul an.

Sa spunem in jur despre complicatii, pentru ca perceptia publicului este ca diabetul nu e grav. Oamenii nu stiu despre consecintele dramatice ale unui diabet netinut sub control.

Chiar si cei diagnosticati cred ca doar eliminarea dulciurilor din regimul alimentar rezolva problema, mananca multa mamaliga, orez, paine alba, multe fructe.

Sa facem schimbarea in bine pentru ani lungi si linistiti impreuna cu famiile noastre!