Azi pot!

”Nu pot”. Cea mai mare provocare a unui medic diabetolog este transformarea in ”Pot”.

Nu pot să respect acest regim. Nu pot să mă abțin de la ceva dulce. Nu pot să nu mănânc seara, pentru că atunci ajung acasă și toată familia mănâncă. Nu pot să nu mănânc pentru că gătesc pentru familie ceea ce eu nu am voie să consum. Nu pot să nu mănânc, a mai rămas și îmi e milă să arunc mâncarea. Toate aceste ”nu pot” adunate la un loc, reprezintă cea mai mare provocare a medicului diabetolog, provocare de care se lovește zi de zi. Si totusi, eu ca pacient pot să respect ceea ce mi-ați spus încercând să fac următoarele lucruri:

Iata cum pot:

  • îmi reduc porțiile
  • mănânc și ceea ce îmi place, dar n-o s-o fac în fiecare zi, o s-o fac într-o cantitate mai mică și cu o frecvență mai mică
  • le voi găti și celorlalți, dar poate n-ar fi rău pentru ei să gătim împreună
  • mâncăm împreună in familie ceva sănătos, că până la urmă ceea ce ar trebui să mănânce un diabetic e ceea ce ar trebui să mâncăm toți.

Dacă modul de viață și alimentația vor rămâne acelasi, doar tratamentul singur nu o să își facă treaba. Și atunci pacientul se va simți frustrat, se va simți incapabil să ducă la bun sfârșit ceea ce a început. Hai sa incepem azi. Azi, eu pot!