Mit sau realitate? Promisiunea raw vegana si diabetul.

In cautarea sanatatii pierdute sau doar pentru a beneficia mai mult timp de ea, cautam diete, meniuri care sa se apropie de ideal. Speranta ne este insufletita atunci cand auzim de dieta vegetariana, raw vegan sau de dulciuri cu inlocuitori de zahar. Dar e chiar asa de simplu, sa fie oare o minune care nu cere sacrificii? Putem manca oricat, oricum? Ne raspunde doamna dr. nutritionist Gabriela Man.         Este renuntarea la carne o solutie pentru ameliorarea bolii celor care au diabet dezechilibrat? Dar dietele raw vegan?

Dr. Gabriela Man: Deoarece cauza diabetului tip 2 este insulinorezistenta, iar aceasta este o reactie a celulelor la carbohidrati nu la proteine…nu are nicio legatura renuntarea la carne cu ameliorarea diabetului. Ba, chiar dimpotriva in multe cazuri: eliminarea proteinelor animale (satioase), duce la un consum compensator de carbohidrati!

Cunosc personal cazuri (destul de multe) de vegani cu obezitate si diabet tip 2!

Raspunsul este acelasi si in ceea ce priveste dietele raw vegan. Pot fi o solutie daca se elimina alimentele cu carbohidrati cu impact puternic pe glicemie dupa consumul lor. In cazul vegetarienilor, zaharul ( ca e alb sau brun, nu conteaza), si amidonul “rau” – orez alb cu bob rotund, cartofii, malaiul, porumbul, faina alba de grau, tapioca.

In cazul raw veganilor, dar si al vegetarienilor, ar fi cateva fructe periculoase: bananele si curmalele (folosite foarte mult la retetele raw vegane de deserturi, sunt o mare problema) si stafidele.
Repet – celula refuza prelucrarea glucozei rezultata din aceste alimente…nu este o reactie la proteine, este o reactie a corpului la carbohidrati cu indice glicemic mare, respectiv cu incarcatura glicemica mare.

 

Sunt dulciurile pentru diabetici o solutie? Cum trebuie mancate, la discretie?

Dr. Gabriela Man: Dulciurile pentru diabetici pot fi o solutie, insa si aici trebuie sa tinem cont de anumite aspecte:

– de preferat sa aiba in compozitie inlocuitori naturali de zahar (extract de stevia, fructoza, sirop de agave), nu indulcitori sintetici

– conform notiunilor de utilizare a indicilor glicemici in conceperea meniurilor, prezenta unui aliment cu indice glicemic mare, intr-un preparat, transforma tot preparatul in aliment cu indice glicemic mare! Astfel ca, dulciurile pentru diabetici de tip biscuiti cu crema sau napolitane, in care s-a folosit faina alba pentru biscuitele preparatului, datorita acestui ingredient (faina alba), devin preparate cu indice glicemic mare (deci improprii consumului diabeticului), in ciuda utilizarii inlocuitorului de zahar; cu alte cuvinte, un produs dulce pentru diabetici trebuie sa aiba in compozitie DOAR ingrediente cu indice glicemic mic.

– nu pot fi consumate la discretie datorita notiunii de incarcatura glicemica, cea care tine cont si de cantitatea de aliment consumat; de obicei aceste produse au recomandarea de consum optim trecuta pe eticheta, sau cel putin asa ar fi normal…

Dr. Gabriela Man

Specialist sanatatea populatiei si siguranta alimentului

www.slabestimancand.ro

contact@slabestimancand.ro