Prea multe fructe nu inseamna sanatate!

Nu cred ca exista alte alimente sanatoase care sa provoace atata frustrare și nedumerire. Daca legumele verzi și rosii sunt premise fara restrictie, carnea nu ne prea pica bine daca e în cantitate mare, iar branzeturile foarte grase ne dau rapid senzatia de satietate, în cazul fructelor, suntem putin confuzi, mai ales daca ne plac aromele naturale.

fruits-82524_1920Cine n-ar devora un kilogram de cirese? Cine priveste cu circumspectie merele și perele în parg, cine nu da gata un ciorchine de strugure aromat? Si cine nu ar bea numai fresh-uri, convins fiind ca sunt mai sanatoase decat sucurile pline de coloranti si zahar? Ei bine, trebuie sa va spun ca fructele nu trebuie mancate fara masura. Cele foarte dulci ingrasa daca se consuma cu kilogramele, pentru ca fructoza din ele se transforma in grasime care se depune. Asta ar fi o veste ușor de ”inghitit” doar daca nu va plac roadele pomilor. Insa daca va plac, ar trebui sa le consumati cu masura, unul, doua pe zi si doar in prima parte a zilei.

Iar daca analizele va indica o glicemie peste normal, e chiar indicat sa alegeti doar fructele cu indice glicemic mai mic, adică pe acelea ale caror zaharuri sunt în cantitate mai mica, se absorb mai lent în organism si duc la o creștere mai lentă a glicemiei. Medicii diabetologi spun ca orice aliment cu indice glicemic peste 70 poate afecta serios nivelul zaharului din sange si implicit starea de sanatate. Dar da, nu trebuie sa renuntati la fructe, nici daca aveți glicemia mare, nici daca aveți diabet, pentru ca au vitamine, minerale si fibre atat de importante în dieta. Fibrele din pulpa fructelor fac in asa fel ca zaharul natural sa se absoarba mai greu. Fructele acrisoare precum cele de padure, citricele, kiwi sunt foarte bune, la fel si merele. Ar trebui sa priviti circumspect bananele și strugurii pentru ca sunt foarte dulci. Si ar trebui sa consumati doar ocazional fructele uscate foarte dulci. Acestea chiar concentreaza multe zaharuri, iar cresterea brusca a glicemiei nu este tocmai cel mai dorit lucru.

In plus, feriti-va cat puteti de mult de sucurile din fructe, chiar dacă le preparati la domiciliu! Acestea duc la o crestere accelerata a glicemiei pentru ca practic beti apa cu fructoza si aroma! Smoothie-urile sunt mai bune pentru ca au si pulpa! Dar totusi fructele ca atare, cu coaja, raman cea mai buna optiune! Cand muscati cu pofta, nu simtiti ca retraiti micile bucurii din copilarie?