Multa lume leaga aparitia diabetului de consumul excesiv de dulciuri care astazi sunt la indemana oricui. Ni le furnizeaza cu generozitate automatele de tot felul din institutii, le plaseaza strategic la orice pas comerciantii din supermarket, le promoveaza agresiv pentru copii producatorii pe toate canalele de desene animate. Ganditi-va ca astazi, cu 10 lei, poți cumpara lejer cateva eugenii, napolitane, ciocolatele mici, prajiturele de tot felul, ca sa nu mai spun de sucuri.
Este adevarat ca zaharul si consumul sau excesiv au o mare parte din vina in aparitia diabetului. Insa zaharul ca atare, din dulciuri, nu este singurul vinovat. De vina este intotdeauna excesul alimentar care se traduce in kilograme in plus si deseori, sta la baza diabetului.
Atunci cand mancam mult, organismul primeste glucoza in exces din alimente. Practic, acestea sunt compuse din substante care, in organism, se descompun in glucoza. Iar atunci cand aceasta este in exces, organismul nu-i mai face fata. In mod normal, corpul uman secreta indeajuns insulina pentru a transporta glucoza in celule care o transforma in energie. Insa cand aceasta este prea multa, organismul oboseste si cedeaza. Se intampla pentru ca de cele mai multe ori, oamenii pierd controlul asupra cantitatii de alimente consumate. Apoi, intervine si sedentarismul, cel care ne transforma organismul intr-unul lenes. Daca la toate acestea se adauga o mostenire genetica defectuoasa, prediabetul cu glicemii peste normal si apoi instalarea diabetului sunt aproape iminente.
Va intreb direct: cand v-ati masurat ultima oara glicemia? Si cand v-ati gandit sa va schimbati stilul de viata pentru a nu ajunge la diabet? Multi pun pe seama lipsei de timp amanarea analizelor, lipsa unui program regulat de masa în general, cresterea in greutate.
Insa s-a constatat ca in multe cazuri excesul ponderal apare pentru ca oamenii au sentimentul ca mananca putin si corect, dar de fapt, numarul de calorii consumat depaseste cu mult necesarul. Exista persoane care nu apreciaza corect numarul de calorii dintr-o portie, subestimandu-le, la fel cum exista persoane care pur si simplu nu simt senzatia de satietate decat dupa cantitati mari de alimente.
Daca va regasiti in aceste situatii, un truc simplu ar fi sa incercati sa reduceti la jumatate portiile consumate, mai ales daca vorbim de preparate hipercalorice precum pizza, paste, mancaruri cu sosuri groase din grasime și faina, mezeluri, carnati, branzeturi si produse de patiserie.
Poate ca la inceput va va fi greu, dar apoi veti vedea cum zi de zi, hainele va sunt tot mai largi si va simtiti din ce in ce mai bine. Apoi, daca inlocuiti treptat alimentele mentionate mai sus cu salate, legume proaspete, gratar din curcan, peste, iaurt si ciocolata neagra in locul dulciurilor concentrate, e posibil ca organismul sa-si regleze singur glicemia si sa reveniti la normal. Si apoi, asezonati totul cu jumatate de ora de mers pe jos in fiecare zi. Nu e simplu, dar obiceiurile bune se pot invata si va pot deveni prietene pentru toata viața.