Cum actioneaza prosteste oamenii inteligenti

Este bine sa fii destept. Oamenii inteligenti castiga mai multi bani, sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. Desi la suprafata pare usor sa fii destept, afla ca oamenii inteligenti se confrunta la randul lor cu provocari. Iata opt moduri prin care acestia actioneaza prostesc. 

Oamenii inteligenti au o reputatie in a face greseli prostesti, mai ales in situatiile care cer bun simt. Simplitatea acelor situatii si inteligenta abundenta a acestor persoane poate crea o situatie de-a dreptul comica. Dupa cateva decenii de cercetare, oamenii de stiinta au inceput in sfarsit sa inteleaga de ce acest lucru se intampla.

Psihologii de la Universitatea James Madison au facut teste de logica pe sute de persoane si au comparat acuratetea raspunsurilor cu nivelul de inteligenta. Acestia au ajuns la concluzia ca exista o probabilitate mai mare ca oamenii inteligenti sa ofere raspunsuri gresite, deoarece acestia fac mai multe greseli atunci cand incearca sa rezolve o problema.

Oamenii destepti sunt predispusi sa faca greseli prostesti din cauza lacunelor in modul in care isi folosesc logica. Acest lucru se intampla deoarece au tendinta de a fi mult prea increzatori in rationamentul lor. Sunt atat de obisnuiti sa aiba dreptate si sa dea raspunsuri rapide incat ei nu constientizeaza ca gresesc si raspund fara a examina problema in intregime.

In fapt, cel mai infricosator lucru in legatura cu erorile pe care oamenii foarte inteligenti le fac este cat de putin constienti sunt de ele. Suntem primii la remarcat greselile altor persoane, insa orbi la recunoasterea propriilor greseli. Cu atat e mai prosteasca greseala, cu atat este mai greu pentru oamenii inteligenti sa accepte ca au facut-o.

Iata cele mai frecvente moduri prin care oamenii inteligenti reusesc sa se autosaboteze.

  1. Au prea multa incredere in propria persoana

O viata intreaga in care au fost laudati ii face sa dezvolte o incredere debordanta in inteligenta si abilitatile lor. Cand ai numai realizari, este usor sa te astepti ca lucrurile sa mearga in directia pe care tu ti-o doresti. Asteptarea aceasta este insa periculoasa. Oamenii destepti recunosc cu greu ca au nevoie de ajutor si, chiar si atunci cand recunosc, au tendinta de a crede ca nimeni nu este capabil sa il furnizeze.

      2. Cer prea multe de la oameni

Oamenii destepti obtin prea multe lucruri, pentru ca lucrurile vin prea usor pentru ei. Ei pur si simplu nu inteleg cat de mult muncesc unii oameni pentru a avea aceleasi realizari si, din cauza asta, ei cer prea mult de la oameni. Acestia au standarde foarte mari, iar cand ceilalti oameni petrec prea mult timp sa duca la indeplinire o sarcina sau nu o fac la fel de bine, considera ca acest lucru se intampla din cauza ca nu depun suficient efort. Asa ca ei ajung sa ceara de la ceilalti si mai mult si pierd oportunitatea de a-i ajuta sa-si atinga scopurile pentru care acestia deja se consuma foarte mult.

  1. Ei mereu trebuie sa aiba dreptate

Este destul de greu pentru oricine sa accepte ca a gresit. Este cu atat mai greu pentru oamenii destepti, deoarece ei sunt obisnuiti sa aiba dreptate tot timpul, iar asta devine in timp parte a identitatii lor. Acestia resimt greseala ca pe un atac personal si dorinta de a avea dreptate ca pe o necesitate.

 

  1. Nu au inteligenta emotionala

Daca inteligenta (IQ) si inteligenta emotionala (EQ) nu sunt insotite neaparat una de cealalta (oamenii destepti au, in medie, acelasi nivel de inteligenta emotionala ca toti ceilalti), cand unei persoane destepte ii lipseste inteligenta emotionala, este de-a dreptul evident. Aceste persoane – cu IQ ridicat, dar cu un nivel scazut al inteligentei emotionale, vad lumea ca o suma a realizarilor obtinute. Realizarile sunt tot ceea ce conteaza, iar oamenii si emotiile doar stau in cale. Ceea ce este pacat, pentru ca studiile au aratat ca, chiar printre esaloane ridicate de IQ, cei care fac performanta sunt cei cu un nivel al inteligentei emotionale foarte ridicat.

  1. Renunta cand pierd

Te-ai uitat vreodata la un eveniment sportiv si ai vazut privirea uimita pe fata unui atlet de la care se astepta toata lumea sa castige, dar nu a facut-o? Oamenii destepti cad cu usurinta in capcana de a vedea esecul ca sfarsitul lumii, deoarece succesul frecvent da nastere la multe asteptari, ceea ce face esecul greu de tolerat. Oamenii care trebuie sa lucreze din greu pentru ceea ce vor sa obtina au multa experienta in ceea ce inseamna gestionarea esecului. Ei invata sa-l accepte, deoarece stiu ca este doar un obstacol in drumul spre succes.

  1. Nu au tarie de caracter

Cand lucrurile vin foarte usor spre tine, este usor sa vezi munca grea ca pe ceva negativ – un semn ca nu ai ceea ce trebuie. Cand oamenii destepti nu pot finaliza ceva fara a depune un efort considerabil, se simt frustrati si rusinati. Acest lucru ii conduce catre falsa presupunere ca daca ei nu pot face ceva usor, inseamna ca este ceva in neregula cu ei. Ca rezultat, oamenii destepti au tendinta sa se concentreze pe ceva care le confirme valoarea inainte sa fi investit timp in dezvoltarea tariei de caracter de care au nevoie pentru a obtine succesul la cel mai inalt nivel.

  1. Fac prea multe lucruri deodata

Oamenii destepti gandesc foarte repede, ceea ce ii poate face nerabdatori. Lor le place sa faca multe lucruri deodata astfel incat sa nu aiba nicio intrerupere. Ei gandesc atat de repede incat, cand fac mai multe lucruri deodata, simt ca au rezultate si ca reusesc sa duca la indeplinire mai multe sarcini. O cercetare in cadrul Universitatii Standford arata insa nu numai ca multitaskingul ii face mai putin productivi, ci si ca oamenii care fac mai multe lucruri deodata au senzatia ca sunt buni la asta, cand de fapt fac lucrurile mai prost decat cei care fac lucrurile pe rand.

  1. Accepta greu feedback

Oamenii destepti au tendinta sa subestimeze parerea celorlalti, de aceea au probleme in a considera pe cineva calificat sa le ofere feedback. Nu numai ca acest lucru le incetineste progresul, dar ii poate conduce catre relatii toxice, atat personale, cat si profesionale.

Desi inteligenta este unul dintre cele mai frumoase daruri, aceasta vine, la randul sau, cu provocari.

 

Sursa: forbes.ro