Ce probleme cu pielea au diabeticii

Pielea trebuie ingrijita. Daca bem apa, ne hidratam corespunzator si aplicam creme emoliente, tineretea ei va ramane mai mult timp si vom fi mai multumiti de noi. In cazul celor care sufera de diabet, grija trebuie sa fie mult mai mare, asa cum ne spune si d-na doctor dermatolog, Amalia Anghel.

Ce legatura este intre diabet si dermatologie?

Diabetul zaharat tip I sau II este o afectiune complexa, cu afectare multiorganica, in special cutanata, aproximativ 33% dintre pacientii suferind de aceasta afectiune prezinta patologie cutanata. Problemele pielii pot reprezenta, uneori, debutul acestei afectiuni, in cele mai multe dintre cazuri apar in contextul evolutiei bolii de baza. In conditiile glicemiei ridicate,  fiziologia pielii este modificata, sunt alterate mecanismele naturale de aparare, iar cel mai frecvent, tegumentul este uscat, deshidratat, pruriginos (cu mancarime). Este mult mai expus infectiilor manifeste. Acestea sunt dintre cele mai simple probleme, corectabile prin tratament de specialitate, insa diabetul este asociat cu tulburari grave de circulatie si afectare neurologica periferica, care se manifesta prin ulceratii periferice, trenante, greu de epitelizat, iar netratate, conduc la amputatii ale membrelor. Diabeticul trebuie sa aiba grija de boala de baza, aceasta sa fie compensata, iar pe de alta parte trebuie sa aiba grija de tegumentul sau, acesta fiind recent afectat.

Poate fi diagnosticat un diabetic dupa afectiunile pielii?

Da, sunt afectiuni ale pielii, trenante, uneori severe, care orienteaza asupra diagnosticului de diabet zaharat si impune efectuarea de teste biologice curente ce vor indica o valoare crescuta a glicemiei si de cele mai multe ori, un diagnostic cert, de diabet. Putem vorbi despre infectii atat bacteriene (stafilococii), cat si fungice (cutanate sau unghiale) si în special despre ulceratii la nivelul membrelor inferioare, asociate, de cele mai multe ori, cu tulburare de sensibilitate, care indica un diabet necunoscut de catre pacient. Vindecarea cu dificultate, uneori cu complicatii, în special infectioase, a plagilor, poate indica prezenta unui diabet.

Ce boli poate dezvolta o persoana cu diabet?

Afectiunile dermatologice cu care se confrunta persoanele suferind de aceasta boala sunt de o mare diversitate, incepand de la afectiuni infectioase, tratabile, pana la afectiuni mai importante, unele invalidate. Tegumentul diabeticului este deshidratat, uscat, uneori eczematizat (rosu, descuamat), pruriginos (cu mancarime). Afectiunile infectioase bacteriene constau în principal din infectii stafilococice, dar și fungice precum candidozele rebele, leziunile micotice de tegument sau unghiale.Toate acestea beneficiaza de terapie specifica antibiotic/antifungica cu rezolvarea simptomatologiei și eradicarea infectiei. Exista si afectiuni autoimmune descrise în acest context, precum vitiligo- pete albe, ca de creta- (n.a.). Ateroscleroza este una dintre cele mai importante afectiuni cornice ale pacientilor cu diabet, manifestata prin ingustarea progresiva a vaselor sanguine și fenomene de ischemie, cu aparitia necrobiozei lipoidice, a dermopatiei diabetice, a veziculelor sau chiar a gangrenei periferice. O mare parte a acestor reactii ale membrelor inferioare se intalnesc sub numele de ”picior diabetic” si necesita ingrijire speciala, pentru a preveni complicatiile redutabile.