Ajutor imens- vitaminele si mineralele

Un bolnav de diabet, de tipul 2, in cazul meu, poate avea momente de deznadejde. Destul de des. Faptul ca sufera de o afectiune cronica, pentru care va lua medicamente toata viata sau va trece chiar la insulina, nu este deloc un confort interior, ci un motiv de zbucium, perceptibil sau nu, pentru ceilalti sau chiar pentru propria persoana. vitamins-26622_1280

Daca este sfatuit sa ia suplimente specifice, mai degraba i se va parea o noua corvoada, alt medicament care nu-i rezolva, de fapt, boala. Asa am reactionat si eu.

Din fericire, am avut momente de luciditate, de ratiune, care mi-au si argumentat gandul: rau nu-ti fac, poate doar bine!

Am citit, deci, ceea ce scria pe spatele cutiei de Vitamine si Minerale pentru Diabetici:

Cromul: are o importanta functie in metabolismul glucidic. Mentine glicemia in limite normale si regleaza pofta de mancare.

Omega 3: scade rezistenta la insulina, scade nivelul trigliceridelor, are proprietati antiinflamatorii.

Magneziul: indeplineste multiple roluri in organism, fiind recunoscuta implicarea sa in functioarea normala a sistemelor muscular si osos, in metabolismul energetic si in echilibrul electrolitic, precum si in sinteza normala a proteinelor. Este implicat, de asemenea, in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos.

Vitamina C: sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, creste absorbtia fierului si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. In plus, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor si a vaselor de sange.

Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Zincul: contribuie la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. In acelasi timp, joaca un rol important pentru functia cognitiva normala si functionarea normala a sistemului imunitar. Prezenta Zincului in cantitate optima in organism ajuta si la metabolismul normal al Vitaminei A. La randul ei, Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii membranelor mucoase si a vederii normale.

Vitamina B3 (Niacina): este importanta la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice.

Vitamina B12 : este importanta pentru functionarea normala a sistemului nervos si mentinerea sanatatii psihice: ea intervine in formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de implusuri nervoase in tot organismul. De asemenea, contribuie la formarea normala a globulelor rosii, la procesul de diviziune celulara si la reducerea oboselii si extenuarii.

Vitamina B5: aportul corect reduce oboseala si extenuarea.

Vitamina B6– ajuta la formarea normala a globulelor rosii dar si la reglarea activitatii hormonale.

Vitamina B1 (tiamina)-  este cunoscuta ca fiind „vitamina bunei dispozitii”, are efecte tonice si este utila pentru cei care sufera de rau de miscare, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice.

Vitamina B2 (riboflavina) este cunoscuta pentru rolul pe care il are in mentinerea sanatatii membranelor mucoase si a pielii, dar si pentru implicarea in mentinerea vederii normale. Ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie, astfel traducandu-se contributia pe care o are la metabolismul energetic normal.

Acidul folic este una dintre principalele substante recomandate pentru sanatatea sistemului nervos. Alaturi de vitamine din complexul B, are efecte benefice asupra creierului. Deficitul de acid folic este asociat cu bolile cardiovasculare.

Seleniul este un mineral cu un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. Cu proprietati antioxidante, Seleniul contribuie la protejarea celulelor impotriva stesului oxidativ. De asemenea, Seleniul este important si pentru buna functionare a glandei tiroide precum si in procesul de spermatogeneza, contribuind la mentinerea fertilitatii normale a barbatilor. Mai mult, acest mineral are un rol benefic in sanatatea parului si a unghiilor.

Vitamina B7 este recomandata in preparatele destinate mentinerii frumusetii si aspectului tanar, data fiind contributia ei la mentinerea sanatatii parului si a pielii.

Voi ce fel de minerale si vitamine luati?