child-355176_1280

Ce greseala faci cand soarele este benefic

In primul rand, toata lumea ar trebui sa stie ca razele solare sunt nocive intre 12 si 16. Ca trebuie folosita mereu crema solara, mai ales atunci cand expunerea la soare este totala. Crema de protectie trebuie sa aibe un indice de minimum 30%. Pentru un ten cat mai tanar si mai sanatos este nevoie ca fata sa fie protejata cu crema, de asemenea.

Avem nevoie de vitamina D. Cum sa facem s-o obtinem de la soare si sa fim siguri de acest lucru?

Razele UV sunt periculoase, melanomul, forma de cancer cea mai periculoasa si mortala,face mii de victime anual, iar numarul este in crestere, ca si cazurile nou-diagnosticate.

Mai ales copiii sunt sensibili, pana la pubertate au pielea si ochii mai sensibili la razele ultraviolete, trebuie supravegheati. Iar expunerea la ore nepotrivite, fara protectie este cauza majora a cancerelor de piele la varsta adulta.

Insa daca perioada nociva este respectata, soarele trebuie pretuit pentru vitamina D, acest pretios nutriment, care el insusi, s-a demonstrat recent, protejeaza impotriva altor tipuri de cancere, colon, san sau prostata . In Canada, spre exemplu, unde populatia este privata mai mult timp de soare se regasesc mai multe cazuri din aceste tipuri de cancere.

Ceea ce nu prea se stie este ca daca vrem sa beneficiem de darurile soarelui, trebuie sa stam 15 minute pe zi, dar fara crema de protectie.

E posibil sa beneficiem de vitamina D dar sa ne si protejam?

Desi soarele este sursa principala, vitamina D se gaseste si in alimente: lapte, peste, galbenus de ou. Iarna, totusi, cantitatea procurata din aceste alimente nu este suficienta. De aceea, medicii recomanda ca toamna si iarna sa luam suplimente. In schimb, primavara si vara ne invita sa stam la soare 10- 15 minute in fiecare zi, cand soarele e bun, fara crema de protectie.

Nu va faceti griji, fata, mainile si antebratele reusesc sa rezolve problema!