retro-1157709

Tu citesti etichetele?

Mereu m-am întrebat cat de curiosi sunt oamenii în privinta etichetelor de pe alimente, cate secunde aloca citirii acestora si cata rabdare au ca sa calculeze caloriile dintr-un produs daca acestea sunt semnalate la suta de grame?

jam-1140782Observ multe cosuri pline cu legume, fructe, carne proaspata, apa, lactate, alimentele de baza care de obicei nu conțin aditivi, zahar sau sare în exces. Insa observ parca si mai multe cosuri ticsite cu tot felul de produse in ambalaje colorate, mezeluri și dulciuri intens promovate sau sticle uriase cu bauturi dulci.

Am capatat un obicei care poate parea ciudat, dar care pe mine ma tine departe de orice exces de carbohidrati: practic, vanez zaharul pe orice eticheta. Ca-i zice zahar ca atare, ca-i zice fructoza, dextroza sau sirop de glucoza, tot despre glucide care se absorb rapid in sange este vorba. Iar de la consumul lor pana la cresterea glicemiei si diabet uneori e o distanța scurta. Sunt atenta si la grasimi, pentru ca ele fac din produsele de patiserie, biscuiti si tot felul de prajiturele adevarate bombe calorice. Ma mai uit si după sare, pentru ca abuzul este nociv pentru tensiunea arteriala. Și mai sunt extrem de atentă la aditivi, coloranti, asa-numitele E-uri. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine. Mai exista un aspect asupra caruia ar trebui sa staruim mai mult: dincolo de numarul de calorii, de nutrientii la suta de grame, e importanta si ordinea ingredientelor de pe o eticheta. Primele detin cea mai mare pondere intr-un produs, iar ultimele sunt in cantitate mica. De aceea, de exemplu, cand alegeti o ciocolata e bine ca primul ingredient sa fie untul de cacao sau cacao si nu zaharul. La fel de atenti trebuie sa fiti la mezeluri si pateuri pentru ca unele au grasimea ca ingredient principal. Cat despre numarul de calorii, acesta va poate pacali, mai ales daca sunt exprimate la suta de grame. Si nu in ultimul rand, cautati cu sfintenie numarul de calorii de pe alimentele sanatoase. Mierea este o bomba calorica, la fel ca multe fructe oleaginoase. Aliment sanatos nu exclude numarul mare de calorii. Stiati de exemplu ca o punguta de caju are cateva sute de calorii? Da, cat o ciocolata. Nu degeaba trebuie să mancati doar cateva alune, migdale sau nuci. O alta capcana a caloriilor este cocosul, sanatos, daca este folosit ocazional, cu masura. Concluzia este una singura: incercati sa cumparati alimente cu o rețeta cat mai simpla si mancati cate putin din orice aliment! Cumpatarea n-a ucis pe nimeni! Obezitatea si diabetul, in schimb, fac milioane de victime!