Cu totii ne dorim pentru copiii nostri tot ce este mai bun. Sa fie sanatosi, fericiti si sa aiba o viata implinita din toate punctele de vedere. Nu in ultimul rand, sa devina prosperi si sa fie independenti financiar.
Din pacate, insa, nimeni nu-i invata acest lucru. Cu siguranta NU scoala, unde nu invata nici cele mai elementare notiuni de educatie financiara.
Acesta este motivul pentru care rolul familiei este extrem de important in ceea ce priveste formarea unor deprinderi sanatoase, inclusiv din punct de vedere financiar.
Traim intr-o lume in care diferentele dintre cei prosperi si cei saraci se amplifica: cei bogati devin tot mai bogati iar cei saraci tot mai saraci. Un interesant studiu realizat in SUA a ajuns la concluzia ca principala cauza a acestui lucru consta in diferentele imense care exista intre activitatile zilnice ale familiilor bogate si ale celor sarace.
Iata in continuare 10 astfel de diferente. Invata-i pe copiii tai sa aiba activitati „bune”, care cu timpul se vor transforma in obiceiuri „bune” si ii vor ajuta sa devina prosperi.
- 79% din oamenii prosperi au convingerea ca responsabilitatea pentru situatia lor financiara o au ei insisi, fata de 18% din cei saraci.
Contrar multor prejudecati, majoritatea oamenilor prosperi nu s-au nascut in familii avute, ba chiar din contra. Ei au fost capabili sa-si creeze singuri propria prosperitate si la fel poate face oricine are curajul, tenacitatea, priceperea si consecventa de a incerca acest lucru.
- 80% din oamenii prosperi isi stabilesc cel putin un obiectiv important, fata de 12% din cei saraci.
A deveni bogat nu este un lucru care se „intampla” pur si simplu la un moment dat. Este o destinatie catre care te indrepti pe un anumit drum, pe care il urmezi constient, pas cu pas, zi de zi. Si, ca la orice drum, te ajuta foarte mult sa ai o „harta”, un plan detaliat pe care sa il urmezi cu atentie si cu consecventa.
- 73% din oamenii prosperi pun in aplicare regula „80/20”, fata de 5% din cei saraci.
Acesta regula se refera la optimizarea oricarei activitati si spune, pe scurt, ca 80% din rezultatele obtinute provin din numai 20% din activitatile noastre. Adica este suficient sa identificam si sa ne concentram eforturile asupra sursei principale de unde vin realizarile noastre si in felul acesta vom putea economisi mult timp, energie si resurse.
- 8% din oamenii prosperi au convingerea ca succesul se datoreaza doar norocului, fata de 79% din cei saraci.
Sigur ca si norocul are un anumit rol, dar oamenii prosperi stiu ca situatia pe care o au la un moment dat este de fapt rezultatul alegerilor pe care le-au facut in trecut. Si ca in mainile lor se afla toate modalitatile de a-si imbunatati aceasta situatie.
- 63% din oamenii prosperi asculta carti audio cat timp fac naveta la serviciu, fata de 5% din cei saraci.
Timpul este unul din cele mai de pret lucruri pe care le avem pentru ca este extrem de limitat. Orice am face, ziua tot 24 de ore are. Ca urmare, cei prosperi incearca sa foloseasca la maxim fiecare minut si sa evite sa iroseasca timpul.
- 67% din oamenii prosperi se uita la televizor mai putin de 1 ora pe zi, fata de 23% din cei saraci.
S-a scris extrem de mult despre marea tentatie pe care o reprezinta televizorul in ziua de astazi. Cei prosperi stiu ca pe langa anumite aspecte utile, televizorul poate sa reprezinte totodata si o mare pierdere de timp si se feresc sa cada in aceasta capcana.
- 63% din oamenii prosperi petrec mai putin de 1 ora pe zi distrandu-se pe internet, fata de 26% din cei saraci.
La fel ca si televizorul, o alta mare capcana a zilelor noastre este internetul. Tot la fel, oamenii prosperi stiu sa limiteze in mod corespunzator timpul online destinat agrementului.
- 21% din oamenii prosperi sunt supraponderali, fata de 66% din cei saraci.
Oamenii cu adevarat prosperi nu au obiceiul sa faca excese, nici macar culinare. Ei sunt foarte atenti cu sanatatea lor si au grija sa faca miscare. 76% dintre oamenii realmente bogati fac sport de cel putin patru ori pe saptamana, comparativ cu doar 23% dintre oamenii cu un nivel de trai scazut.
- 6% din oamenii prosperi joaca la loterie, fata de 77% din cei saraci.
Dincolo de faptul ca cei prosperi cred ca norocul nu este cea mai buna strategie pentru a deveni bogat, ei stiu ca a juca la loterie, in mod particular, este o pierdere de timp si de bani (datorita sanselor extrem de mici de a castiga).
- 83% din oamenii prosperi participa cu regularitate la sedintele cu parintii, fata de 13% din cei saraci.
In epoca schimbarilor rapide in care ne aflam este foarte usor pentru parinti sa ramana „in urma” fata de copii. Cel mai bun mod de a impiedica acest lucru este de a mentine in permanenta contactul cu ei, atat in ceea ce priveste scoala cat si in afara ei.
Parintii trebuie sa aibe grija sa acorde in fiecare zi un anumit timp pentru a vorbi cu copiii. Nu prin telefon, nu pe Facebook, ci fata in fata. Numai in acest fel vor reusi sa ii ajute sa devina oameni cu adevarat impliniti.
Sursa: ideisibani.ro